Βασικά Σημεία της Προκήρυξης Εισαγωγής στις Σχολές Αξιωματικών & Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας για το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-21

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαβάσουν την προκήρυξη και φέρουν την αποκλειστική ευθύνη ενημέρωσης τους. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Α. ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

  • Γίνονται δεκτοί άνδρες και γυναίκες.
  • Να είναι Έλληνες πολίτες. Όσοι/όσες έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση πρέπει να έχει παρέλθει 1 έτος τουλάχιστον από την απόκτηση της.
  • Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή στις εξετάσεις για εισαγωγή στην Γ/βάθμια Εκπαίδευση.
  • Να έχουν γεννηθεί από την 01/01/1995 και μεταγενέστερα, δηλαδή έως 26 ετών (για τους Εθελοντές Πυροσβέστες από την 01/01/1988 και μεταγενέστερα, δηλαδή έως 33 ετών).
  • Να έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 χωρίς υποδήματα.
  • ΔΜΣ:ΑΝΔΡΕΣ 19-27, ΓΥΝΑΙΚΕΣ 18-25. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ): το πηλίκο του σωματικού βάρους σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους του/της σε μέτρα. Επίσης αν υποψήφιος, -α ξεπερνά τα ανωτέρω όρια ΔΜΣ αλλά η περίμετρος της μέσης (οριζόντια περίμετρος σώματος στο σημείο μεταξύ του πλευρικού τόξου και της λαγονίου ακρολοφίας) δεν υπερβαίνει τα 102 εκατοστά για τους άνδρες και τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες τότε κρίνονται ικανοί/ικανές.
  • Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις & Σώματα Ασφαλείας καθώς και από τη θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ. για λόγους πειθαρχίας.
  • Όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
  • Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση όπως ορίζει το ΠΔ11/2014 (ΦΕΚ 17Α /27-1-2014).
  • Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
  • Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
  • Να μην είναι χρήστες ναρκωτικών.
  • Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση, έστω και επικουρική (πλήρη ή μερική).
  • Για όσους/όσες έχουν προσληφθεί ως πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης να μην έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας τους για πειθαρχικούς λόγους ή να μην έχουν απολυθεί, επειδή προσκόμισαν ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά.
  • ΕΠΙΠΛΕΟΝ των παραπάνω για τους/τις υποψηφίους/-ες που ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα: 1. Να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους 2. Να έχουν ευμενή πρόταση των ιεραρχικά προϊσταμένων τους ότι έχουν τα απαραίτητα προσόντα και διαγωγή 3. Να μην έχουν τεθεί σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή να έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου.

Β. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

  1. Δύο (2) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας, στο πίσω μέρος των οποίων θα αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο, ευκρινώς.
  2. Φωτοαντίγραφο της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις το τρέχον έτος ή της βεβαίωσης πρόσβασης ή του δελτίου εξεταζομένου/ης, από την οποία προκύπτει ο κωδικός υποψηφίου/ας.
  3. Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του υποψηφίου/ας (ή υπηρεσιακής για τους υπηρετούντες).
  4. Αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης- δήλωσης (υποβάλλεται ηλεκτρονικά και εκτυπώνεται κατά τη μετάβαση του υποψηφίου από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής Δικαιολογητικών, υπογράφεται από τον υποψήφιο και υποβάλλεται στην Επιτροπή).
  5. ΟΙ ΥΠΑΓΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΤΟΥ Π.Δ. 44/2016 (τέκνα αναπήρων & θυμάτων πολέμου, τέκνα αναγνωρισμένων ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, Εθελοντές Πυροσβέστες κτλ.) ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ.

 

Γ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28/05/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/06/2020 οι υποψήφιοι/ες υποβάλλουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) και εκτυπώνουν ΜΟΝΟΝ το αποδεικτικό ηλεκτρονικής παραλαβής εις διπλούν (ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ).
  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/05/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/06/2020 ΑΠΟ 08.00 ΩΣ 16.00 (& ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ) [& μετά την ηλεκτρονική υποβολή της ανωτέρω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης] παρουσιάζονται ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ στις Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών, (δηλαδή στα γραφεία της Πυροσβεστικής στη Βέροια, Λεωφόρος Στρατού & Πλουτάρχου 43, 2331068400), όπου γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων τους, μέτρηση του αναστήματος & έλεγχος της ημερομηνίας γέννησης.
  • Λόγω των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης της COVID-19 οφείλουν να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή, για να λάβουν τις σχετικές οδηγίες προσέλευσης. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ/ΕΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ.
  • Αν ο/η υποψήφιος/α πληροί τις προϋποθέσεις αναστήματος και ηλικίας , ελέγχονται τα δικαιολογητικά του/της και αν είναι πλήρη, εκτυπώνεται η ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, υπογράφεται από τον/την υποψήφιο/α, παραλαμβάνεται από την Επιτροπή.
  • ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ: i. αριθμός πρωτοκόλλου, ii. το δελτίο υγειονομικής εξέτασης- παραπεμπτικό σημείωμα & iii. προφορικές οδηγίες για τις προκαταρκτικές εξετάσεις. Αν ο/η υποψήφιος/α δεν πληροί τις προϋποθέσεις ύψους και ηλικίας, του/της επιστρέφονται τα δικαιολογητικά και το αντίγραφο του αποδεικτικού ηλεκτρονικής υποβολής, που επέχει θέση πρακτικού επιστροφής των δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης από τον/την υποψήφιο/α επί του αναστήματος και της ηλικίας έχει το δικαίωμα να μεταβεί αυτοπροσώπως ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παραλαβής Δικαιολογητικών (στην Πυροσβεστική Ακαδημία στην Κηφισιά Αττικής) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/06/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/06/2020 [ΑΠΟ 08.00 ΕΩΣ 16.00].

  • Αμέσως μετά οι υποψήφιοι/ες μεταβαίνουν σε ΚΡΑΤΙΚΟ Ή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ [ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ] για την υποβολή στις υγειονομικές εξετάσεις, που αναφέρονται στο παραπεμπτικό σημείωμα που έλαβαν από την Επιτροπή. Ο/Η αρμόδιος/α ιατρός γνωματεύει & υπογράφει στην αντίστοιχη στήλη του παραπεμπτικού. Το γνήσιο της υπογραφής της θεωρείται από τη Γραμματεία του Νοσοκομείου. [Υπόδειγμα του παραπεμπτικού σημειώματος στην τελευταία σελίδα της Προκήρυξης]

 

Δ. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ? ΠΚΕ (Υγειονομικές?Αθλητικές-Ψυχοτεχνικές)

  • Οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικές εξετάσεις από Στρατιωτική, Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή στις οποίες κρίθηκαν ικανοί/ες με τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν δοκιμάζονται από τις Επιτροπές ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοι/ες οφείλουν να υποβάλλουν τη σχετική βεβαίωση ικανότητας σε οποιαδήποτε Επιτροπή ΠΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος
  • Όλοι/ες οι υπόλοιποι/ες υποψήφιοι/ες ενημερώνονται από τις αρμόδιες Επιτροπές Παραλαβής Δικαιολογητικών σχετικά με τη διαδικασία και το πρόγραμμα των ΠΚΕ.
  • Οι υγειονομικές εξετάσεις και η ψυχιατρική εξέταση, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιούνται σε Δημόσιο ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
  • Οι υποψήφιοι/ες παρουσιάζονται την ορισθείσα ημερομηνία στην ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ, η οποία και αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για την ικανότητα ή μη κάθε υποψηφίου/ας σύμφωνα με το Π.Δ. 11/2014. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει επανεξέταση του υποψηφίου από Κρατικό ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο ρητά κατονομαζόμενο.
  • Στη συνέχεια παρουσιάζονται στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ, η οποία αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.
  • Οι αθλητικές δοκιμασίες περιλαμβάνουν τα παρακάτω αγωνίσματα & χρόνους επίδοσης:
  • Δρόμος 100 μ. σε μέγιστο χρόνο 16΄΄ (μια προσπάθεια),
  • Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες),
  • Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι),
  • Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες),
  • Δρόμος 1.000 μ. σε μέγιστο χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μια προσπάθεια).
  • Τέλος, οι υποψήφιοι που κρίθηκαν ικανοί από την Επιτροπή Αθλητικών Δοκιμασιών, παρουσιάζονται στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΨΥΧΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ, η οποία αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.
  • Οι υποψήφιοι/ες που σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας δεν κρίνονται ΙΚΑΝΟΙ/ΕΣ, δεν συνεχίζουν στα επόμενα στάδια, ενώ οι υποψήφιοι/ες που κρίνονται ΙΚΑΝΟΙ/ΕΣ σε όλα τα στάδια των ΠΚΕ ή που προσκομίζουν τη βεβαίωση ικανότητας από τη συμμετοχή τους στις ΠΚΕ του Στρατού, της Αστυνομίας ή του Λιμενικού με τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος κρίνονται ως ικανοί/ες για κατάταξη.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ & ΚΑΤΑΤΑΞΗ

– Οι υποψήφιοι/ες που περιλαμβάνονται στους πίνακες εισαγομένων του Υπουργείου Παιδείας (επιτυχόντες/επιτυχούσες), καλούνται για κατάταξη υποβάλλοντας στην Πυροσβεστική Ακαδημία τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. – Οι επιτυχόντες/επιτυχούσες μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους αποτελούν και τους εισακτέους/εισακτέες του Διαγωνισμού. – Αν μέσα στον πρώτο μήνα από την ημερομηνία κατάταξης κενωθούν για οποιοδήποτε λόγο θέσεις, αποφασίζεται η εισαγωγή ισάριθμων επιλαχόντων κατά σειρά επιτυχίας από την αντίστοιχη κατηγορία.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  • Η φοίτηση στη σχολή Ανθυποπυραγών διαρκεί 4 έτη και οργανώνεται σε 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα και οι απόφοιτοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Πυροσβεστικό Σώμα για 10 έτη τουλάχιστον.
  • Οι σπουδές στη σχολή Πυροσβεστών διαρκούν 5 εξάμηνα και οι απόφοιτοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Πυροσβεστικό Σώμα για 4 έτη τουλάχιστον.
  • Για όσους εισάγονται στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτές θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Οι ανωτέρω, μετά την επιλογή και κατάταξή τους, υποβάλλονται στο σύνολο της προβλεπόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης.
  • Οι σπουδαστές/σπουδάστριες που διαγράφονται από τις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών λόγω αποβολής, απολύσεως ή παραιτήσεώς τους υποχρεώνονται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3421/2005 (Α΄ 302).

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

  1. Ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος www.fireservice.gr
  2. Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας ? Λεωφ. Στρατού & Πλουτάρχου 43, 2331068400

Η προκήρυξη βρίσκεται στη διεύθυνση:

https://www.fireservice.gr/documents/20184/1080643/Προκήρυξη+πανελλαδικών+2020+69Σ346ΜΤΛΒ-Σ0Μ.pdf/02911fc9-5740-4399-a460-14fb54c40ecd

 

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ             ΚΕΣΥ ΗΜΑΘΙΑΣ,  Μάιος 2020, Τηλ. 23310/77950