Το Σάββατο 6/5/2023 και στην αυλή του 1ου ΓΕΛ Βέροιας η Ευξεινος λέσχη οργάνωσε σε σύμπραξη με το σχολείο μας  εκδήλωση με αφορμή την μετονομασία του κεντρικού δρόμου του Πανοράματος σε 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

Σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχης Βέροιας σε συνεργασία με το 1ο Γενικό Λύκειο Βεροίας, η μέχρι πρότινος οδός Ρωσοπροσφύγων μετονομάστηκε σε 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Επρόκειτο για μια εκδήλωση – φόρο τιμής για αυτούς που χάθηκαν από το σκληρό εθνικιστικό πρόσωπο των Νεότουρκων, από αυτούς που ήρθαν στην πόλη μας, μπόλιασαν τα χώματά της και πρόκοψαν. Με την κίνηση αυτή -της μετονομασίας- θα έχουμε στη μνήμη μας τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους, γιατί επέλεξαν να μείνουν Έλληνες και Χριστιανοί.

 

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του 1ου ΓΕΛ, παρουσίασε και συντόνισε η γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης, Ευαγγελία Τογκουσίδου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, Χρήστος Σκούπρας, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης.

Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης, Νίκος Τομπουλίδης αναφέρθηκε στο βιογραφικό του κεντρικού ομιλητή, του Γεώργιου Παναγιωτίδη. Ο κος Παναγιωτίδης κατάγεται από το Λουτροχώρι Πέλλας. Είναι ιδρυτής του Επολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου «Αριστοτέλης» Λουτροχωρίου. Είναι πολιτικός επιστήμονας – οικονομολόγος και παρουσιάζει επί σειρά ετών, από το 1998, στην Pella TV την εκπομπή «Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτισμός».

Ακολούθησε απαγγελία κειμένων – μαρτυρίες Ποντίων πρώτης και δεύτερης γενιάς, από τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ, μέλη της ομάδας φιλαναγνωσίας του σχολείου. Συμμετείχαν οι μαθήτριες: Μαρία Σιδηροπούλου, Ελευθερία Μπάγιου, Κατερίνα Κατσάμπουλα, Ολυμπία Καρανάτσιου, Κωνσταντίνα Κουμτσίδου, Ελεάννα Σίμου. Υπεύθυνοι καθηγητές: Νανά Γιαννοπούλου, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Οι μαθήτριες παρουσίασαν την ζωγραφιά ενός μαθητή του λυκείου με θέμα την πορεία γενοκτονίας. Επίσης άφησαν αναμμένα φαναράκια σε συγκεκριμένα σημεία σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000 (όσα και τα θύματα της γενοκτονίας).

Η Μαρία Καπουρτίδου απήγγειλε το «Πάρθεν η Ρωμανία» και συνέχισε με τραγούδι ο Σπύρος Θεοδωρίδης. Στη λύρα συνόδευσε ο Κωνσταντίνος Καπουρτίδης και στο νταούλι ο Παναγιώτης Στολτίδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους πυρριχιστές της λέσχης και τον πυρρίχιο χορό, Σέρρα.

Στον κ. Παναγιωτίδη προσφέρθηκε πίνακας που φιλοτέχνησε η ζωγράφος Βασιλική Σιδηροπούλου Καραμήτσου. Επίσης η ζωγράφος φιλοτέχνησε και τους πίνακες που κρατούσαν στα χέριας τους οι μαθήτριες κατά την απαγγελία.

ΠΗΓΗ