Το σχολείο μας είχε την τιμή να συμμετάσχει στο ολοήμερο Masterclass, Particle Therapy Masterclass 2025 (International Masterclasses), που διοργανώθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α Θεσσαλονίκης από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα CERN, GSI, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με την υποστήριξη του Veria TechLab της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Μια ομάδα 53 μαθητών από το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτή τη μοναδική εκπαιδευτική δράση στην οποία οι μαθητές πήραν μέρος σε καινοτόμες ερευνητικές μεθόδους πάνω στην τεχνική θεραπείας σοβαρών μορφών καρκινικών όγκων. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί φωτόνια, πρωτόνια ή ιόντα άνθρακα σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων, εμβαθύνοντας στη χρήση ειδικού λογισμικού και μεθόδων που εφαρμόζονται σε ερευνητικά κέντρα αιχμής, όπως το DKFZ στη Χαϊδελβέργη και το CNAO στην Ιταλία.
Το πρόγραμμα της ημέρας https://indico.cern.ch/event/1507503/
περιλάμβανε:
- Ομιλίες και παρουσιάσεις από ερευνητές στο CERN, καθηγητές πανεπιστημίου των τμημάτων Φυσικής και Ιατρικής καθώς και ακτινοφυσικούς και ακτινοθεραπευτές
- Εικονική επίσκεψη σε πραγματικό χρόνο στο ερευνητικό κέντρο GSI της Γερμανίας, και στο ιστορικό δωμάτιο θεραπείας
- Εικονική επίσκεψη σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο θεραπείας βαρέων ιόντων CNAO στην Ιταλία
- Εικονική περιήγηση σε πραγματικό χρόνο στο πείραμα ALICE βαρέων ιόντων του CERN
- Πρακτική άσκηση των μαθητών σε ομάδες, πάνω σε πλάνο θεραπείας με φωτόνια, πρωτόνια και βαρέα ιόντα για καρκίνο ήπατος, κεφαλής και λαιμού, υπό την καθοδήγηση φοιτητών και ερευνητών του ΑΠΘ και του CERN
- Κοινή βιντεοδιάσκεψη με επιστήμονες από διεθνή ερευνητικά κέντρα
Στο τέλος της ημέρας, δύο ομάδες μαθητών του σχολείου μας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πρακτικής τους άσκησης στα ελληνικά, και στην κοινή βιντεοδιάσκεψη στα αγγλικά, αποδεικνύοντας το επίπεδο κατανόησης και ερευνητικής σκέψης που ανέπτυξαν μέσα από αυτή την εμπειρία. Στην κοινή βιντεοδιάσκεψη παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πρακτικής τους άσκησης και άλλες ομάδες συμμετεχόντων από επιστημονικά, ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης αλλά και της Αιγύπτου, όπου παράλληλα λάμβαναν χώρα Masterclasses του προγράμματος.
Η συμμετοχή μας στο Particle Therapy Masterclass ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με καινοτόμες τεχνολογίες και επιστημονικές προσεγγίσεις, να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους αλλά και φοιτητές και ερευνητές του ΑΠΘ, και να ανακαλύψουν πώς η σωματιδιακή φυσική μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Γιώτα Φωκά, Φυσικό- Ερευνήτρια GSI και CERN, επιστημονικά υπεύθυνη της δράσης, καθώς και όλους τους ομιλητές αλλά και την υποστηρικτική ομάδα των φοιτητών και ερευνητών.
Η συμμετοχή στο ολοήμερο σεμινάριο έγινε με πρωτοβουλία της Βιολόγου του σχολείου μας Μιχαηλίδου Γιαννούλας και συμμετέχοντες καθηγητές την Κουνή Στυλιανή (μαθηματικό), την Μούμουγλου Χρυσούλα (μαθηματικό) και την Παπαδοπούλου Μαγδαληνή (φιλόλογο).