Ημερολόγιο

Πέμπτη 23/ 11/ 2023

Καθηγητές και μαθητές,  χωρίς να πτοούμαστε από τη πρωινή βροχή,  συγκεντρωθήκαμε και αναχωρήσαμε για  το αεροδρόμιο «Μακεδονία»,   από όπου με απευθείας πτήση θα  πετούσαμε με προορισμό το Ηράκλειο.  Με την άφιξή μας στην Κρήτη, μας καλοδέχτηκαν η καταπληκτική ξεναγός μας,  η  Νικόλ, και ο απολύτως συνεργάσιμος οδηγός μας,  ο Κώστας.  Η περιήγησή μας ξεκίνησε από το Aquarium «Θαλασσόκοσμος»,  δημιούργημα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που φιλοξενεί σχεδόν 2000 υδρόβια πλάσματα της μεσογειακής θαλάσσιας ζωής. Επόμενος σταθμός μας  ο  τάφος του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκηπου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο των Τειχών του Ηρακλείου, τον προμαχώνα Μαρτινένγκο.   Επιμείναμε στη  λιτότητα της κατασκευής και στην  αναγραφή πάνω στην πλάκα της φράσης  «Δεν ελπίζω τίποτε. Δεν φοβάμαι τίποτε. Είμαι ελεύθερος». Την υπόλοιπη μέρα, κινηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, στην εμβληματική  Ενετική Κρήνη του Μοροζίνι με τα λιοντάρια, στον ναό του Αγίου Τίτου, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά και την Ενετική Λότζια, μέχρι να καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας. Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με φαγητό και διασκέδαση σε παραδοσιακή κρητική ταβέρνα σε κάποιο λιθόστρωτο σοκάκι της πόλης που ήδη είχε στολιστεί  φωτεινά  με τα γιορτινά της.

Παρασκευή  24/11/ 2023

Επισκεφτήκαμε την Κνωσό, την καρδιά του Μινωικού Πολιτισμού που,  σύμφωνα με  την παράδοση, ήταν η έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και  γύρω από την οποία εξυφάνθηκαν οι μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο.  Με τις οδηγίες της ξεναγού μας, αναπλάσαμε την εποχή με έναυσμα τα ερείπια της πόλης και εντυπωσιαστήκαμε από  τα χρωματιστά κονιάματα, τις τοιχογραφίες, τις πρωτότυπες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές επινοήσεις των Μινωιτών: φωταγωγοί, πολύθυρα, σύνθετο αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο. Την εικόνα μας για την Μινωική Κρήτη φώτισε ολόπλευρα η επίσκεψή μας  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου  που στεγάζει 7.500 εκθέματα, αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους ενώ η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες  θεωρείται ως η πιο αξιόλογη στον κόσμο. Ανάμεσα στα αριστουργήματα της μινωικής τέχνης θαυμάσαμε τις θεές των όφεων, τις πινακίδες Γραμμικής Β από την Κνωσό, τον Δίσκο της Φαιστού, το Ζατρίκιον, το Βουκράνιο ρυτό, την Τοιχογραφία των ταυροκαθαψίων, το Χρυσό κόσμημα των μελισσών. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, ξεκουραστήκαμε και… το βράδυ βάλαμε όλοι τα καλά μας και πήγαμε να διασκεδάσουμε σε κοντινό κλαμπ (δύσκολη η εμπειρία για τους εκπαιδευτικούς αλλά ανάγκα και οι θεοί πείθονται).

 

Σάββατο 25/11/2023

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Αρκαδίου, που βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Ίδη περίπου 23χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και η οποία αποτελεί  ιστορικό σύμβολο εθελοθυσίας, αφού στη διάρκεια της επανάστασης του 1866-1869 οι πολιορκημένοι 964 άνθρωποι, προτίμησαν να πεθάνουν, δίνοντας φωτιά στο μπαρούτι,  παρά να παραδοθούν στους τούρκους. Δεσπόζει στο κέντρο του μοναστηριακού χώρου ο ναός ενώ περιμετρικά του  βρίσκονται το Ηγουμενείο, η Τράπεζα, τα Κελαρικά, η πυριτιδαποθήκη. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε την πόλη του Ρεθύμνου  και περιηγηθήκαμε στα γραφικά σοκάκια  της  με τον έντονα ελληνικό αναγεννησιακό χαρακτήρα. Αποτυπώσαμε στον νου μας-  και στα κινητά μας –  την κρήνη Ριμόντι, το  τζαμί του Καρά Μουσά Πασά, το   Τουρκικό σχολείο  με το πανέμορφο θύρωμα, τη Φορτέτζα, το παλιό Ενετικό λιμάνι. Επιστρέψαμε στο Ηράκλειο για ξεκούραση  και πάλι…διασκέδαση σε κλαμπ.

Κυριακή 26/11/2023

Σήμερα, με τον καιρό αντίξοο, πήγαμε Χανιά, κάνοντας σύντομη επίσκεψη  στους τάφους των Βενιζέλων, του  Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του, Σοφοκλή Βενιζέλου. Επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που χωροθετείται στη Χαλέπα και που το κέλυφος του «μοιάζει με καράβι που αναδύεται μέσα από τη γη  μεταφέροντας θησαυρούς», από τις απαρχές ακόμη της ανθρώπινης ύπαρξης. Η  πόλη των Χανίων, μια απόδραση μέσα στο χρόνο καθώς  η ώσμωση διαφορετικών πολιτισμών  μέσα στους αιώνες άφησε δυναμικά το στίγμα της. Λαβυρινθώδεις δρόμοι, βενετσιάνικες οικίες, κρήνες αλλά και η τουρκογειτονιά,  το παλαιό λιμάνι με τον φάρο και τον γραφικό δρόμο που πλημμύριζε από τα κύματα. Επιστρέψαμε στο Ηράκλειο.

Δευτέρα 27/11/2023

Ημέρα επιστροφής στη Βέροια.  Τελευταίο πρωινό στο ξενοδοχείο. Πρόσωπα που θέλουν να μείνουν εδώ λίγο ακόμη. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είδαμε τις επιμέρους συλλογές, βιώσαμε την προσομοίωση σεισμού, «παίξαμε» με τα οπτικά παράδοξα με την εικόνα μας. Στη συνέχεια, είχαμε ελεύθερο χρόνο να ρίξουμε τις τελευταίες κλεφτές ματιές στην πόλη του Ηρακλείου και να κάνουμε  αγορές παραδοσιακών κρητικών  προϊόντων: κρητική τσικουδιά, μέλι, βότανα. Αργά το απόγευμα κατευθυνόμαστε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Καζαντζάκης» για την  αναχώρησή μας  με απευθείας πτήση για τη Θεσσαλονίκη.

Επίγευση γλυκιά.

Φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υ.Γ.: Εμείς, οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύσαμε τους μαθητές στη σχολική εκδρομή στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων, συγχαίρουμε τους μαθητές μας  για τη συνεργασία τους και τη συνέπειά τους στα συμπεφωνημένα καθώς και τους γονείς/ κηδεμόνες τους που μας εμπιστεύτηκαν την ασφάλεια των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδρομής τους.

Αργυριάδου Αναστασία, ΠΕ02, Διευθύντρια 1ου ΓΕΛ Βέροιας

Αναστασίου Νίκος, ΠΕ07

Γιαννοπούλου Αθηνά, ΠΕ02

Ευθυμιάδης Δημήτρης, ΠΕ04