Την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη τους, να ακούσουν τη μακραίωνη ιστορία της,  να ανακαλύψουν  τις  εκκλησίες, τις παραδοσιακές συνοικίες και τα τοπόσημά της,   είχαν οι μαθητές του τμήματος Α1 του σχολείου μας, του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, με ξεναγό τον συνταξιούχο δάσκαλο και μελετητή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας κ. Μάκη Δημητράκη.


Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην οποία συμμετέχει ο Δήμος Βέροιας και φέρει τον τίτλο «Γνωρίζω την πόλη μου, περπατώντας». Υλοποιήθηκε την Τετάρτη 31/1  με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς κ. Μπάλτο Γιάννη  και κ. Γιαννοπούλου Νανά. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι συνυπήρξαμε στην ξενάγηση και συν- περπατήσαμε στην πόλη με μαθητές και  εκπαιδευτικούς του 2ου ΓΕΛ Βέροιας.

Με αφετηριακό σταθμό την αίθουσα του δημοτικού  συμβουλίου στο Δημαρχείο της πόλης,  οι μαθητές μας έμαθαν σημαντικές πληροφορίες  για  την ιστορική διαδρομή της Βέροιας. Στη συνέχεια, ιχνηλατώντας τη «μικρή Ιερουσαλήμ», επισκέφτηκαν την εκκλησία του Χριστού, τους  τέλεια κρυμμένους από τα βλέμματα των περαστικών βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς  στη συνοικία της Μακαριώτισσας αλλά και την Κυριώτισσα, με τα λαβυρινθώδη καλντερίμια της και  τα αρχοντικά με τα σαχνισιά και τις βαριές πόρτες, για να καταλήξουν στα Δίδυμα Λουτρά, μνημείο της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Δυο δημόσιοι λουτρώνες, ένας για τους άνδρες και ένας για  τις γυναίκες. Σημαντικό μνημείο στη διαδρομή μας η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων, με ενσωμάτωση παλαιοχριστιανικών προτύπων και εντυπωσιακό τοιχογραφικό διάκοσμο.

Τελικός μας σταθμός η Εβραϊκή συνοικία, δίπλα στην τοποθεσία Μπαρμπούτα, με το πέτρινο κτίριο της Συναγωγής, που λειτουργούσε ως κέντρο της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μέχρι την 1η Μάιου 1943, όταν οι δυνάμεις κατοχής οδήγησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης την  πλειοψηφία των Εβραίων της Βέροιας,  τερματίζοντας την μακραίωνη παρουσία του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη.  Ευτυχή συγκυρία αποτέλεσε το γεγονός ότι η φύλακας του μνημείου ήταν εκεί και είχαμε έτσι  την ευκαιρία να δούμε το πραγματικά εντυπωσιακό εσωτερικό του με τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, το Βήμα (Τεβά),  το Εχάλ (Ιερή Κιβωτός), την επτάφωτη λυχνία.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Βέροιας και τον κ. Μ.Δημητράκη που έδωσαν στους μαθητές μας την ευκαιρία να ανασυνθέσουν το ιστορικό και  το πολιτισμικό ψηφιδωτό  της πόλης μας.