Την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, η Ομάδα Επιχειρηματολογίας του σχολείου μας, στο πλαίσιο του άξονα «Σχέσεις μεταξύ μαθητών» του ΙΕΠ για την αξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας και του Προγράμματος με τίτλο «Επιχειρηματολογείν: η οδός προς το συμφιλείν» πραγματοποίησε μια καινοτόμο δράση, που είχε μεγάλη επιτυχία και έδωσε χαρά και ικανοποίηση στους μαθητές/τριες που συμμετείχαν σ’ αυτήν.

Πιο συγκεκριμένα, με έξι μαθητές/τριες, ως εκπροσώπους της ευρύτερης Ομάδας μας, επισκεφτήκαμε το Φιλίππειο-1 ο Γυμνάσιο Βέροιας και συναντήσαμε την Δημοσιογραφική  Ομάδα, που εκδίδει την ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου, τιτλοφορείται «ΟΙΣΤΡΟΣ» και απαρτίζεται από μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου.
Στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης, αφού αρχικά αναφερθήκαμε στους βασικούς κανόνες του Ρητορικού αγωνίσματος, οι έξι μαθητές/τριές μας, χωρισμένοι σε 2 ομάδες, Λόγου και Αντιλόγου, παρουσίασαν έναν αγώνα Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας ενώπιον των μαθητών του Γυμνασίου, πάνω σε θέμα που άπτεται της ηλικιακής ομάδας και των ενδιαφερόντων των εφήβων.

Οι στόχοι μας ήταν πολλοί. Πρωτίστως, επιθυμία μας ήταν να δώσουμε στους μαθητές του γυμνασίου μια γεύση για το πώς διενεργείται ένας αγώνας Λόγου και να τους κινητοποιήσουμε ώστε να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες ομάδες όταν μεταπηδήσουν στο Λύκειο.
Κυρίως, όμως, επικεντρωθήκαμε στο να καταδείξουμε τα πολλαπλά οφέλη της ενασχόλησης με την Αντιλογία, τονίζοντας πως ενεργοποιεί τη σκέψη, την ανάδειξη της εξωστρέφειας και τη θέαση των πραγμάτων από πολλές οπτικές, ώστε οι διαφωνίες και διχογνωμίες στην μαθητική ή ενήλικη ζωή να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να επιλύονται δημοκρατικά με γόνιμο διάλογο. Τέλος, εξίσου σημαντικό κίνητρο για εμάς ήταν να φέρουμε σε επαφή μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, να δημιουργήσουμε γέφυρες
επικοινωνίας μεταξύ τους, ώστε όταν βρεθούν όλοι μαζί στον ίδιο σχολικό χώρο του Λυκείου, ως υμμαθητές, να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας.
Οι μαθητές-δημοσιογράφοι του 1 ου Γυμνασίου πήραν μετά τη λήξη του αγώνα συνέντευξη από τα μέλη της ομάδας μας, κάνοντας πολύ εύστοχες ερωτήσεις, σχετικά με τους λόγους που τους ώθησαν να συμμετάσχουν στην Ομάδα Επιχειρηματολογίας και την αυτοβελτίωσή τους τόσο στο γνωστικό τους επίπεδο, όσο και στην κοινωνικοποίησή τους. Η συνέντευξη αυτή θα φιλοξενηθεί στο 3 ο τεύχος της εφημερίδας «ΟΙΣΤΡΟΣ», που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη Απριλίου. Έχουν ήδη δημοσιευθεί 2 τεύχη, με πολύ
αξιόλογο υλικό ποικίλης ύλης, που ανεπιφύλακτα είναι καρπός αξιέπαινης προσπάθειας και σίγουρα αποζημιώνουν όποιον επισκεφθεί την ιστοσελίδα:
https://schoolpress.sch.gr/1ovima/archives/series


Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή του Φιλίππειου Γυμνασίου κ. Τσικερδάνο για τη φιλοξενία και τις συναδέλφους φιλολόγους Θεανώ Μιχαηλίδου και Σταυρούλα Κονοπίση για την ζεστή υποδοχή και άψογη συνεργασία. Συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές του Γυμνασίου για την ηλεκτρονική εφημερίδα, που είναι αποτέλεσμα της φαντασίας και δημιουργικότητας τους καθώς και για το ενδιαφέρον και την προσοχή που
επέδειξαν στη διάρκεια της κοινής μας δράσης.

Οι προπονήτριες
Μαγδαληνή Παπαδοπούλου
Χρυσούλα Μούμουγλου