Την Πέμπτη, 11- 4- 2024, ομάδα μαθητών της Β΄ λυκείου του 1ου ΓΕΛ Βέροιας συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς Καραγιαννόπουλο Γιώργο, Σάρρα Δέσποινα και Γιαννοπούλου Νανά επισκέφτηκε το Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες (ΚΕΜΑΕΔ).

Μας υποδέχτηκε με την ευγένεια και την αυθεντική ανθρωπιά που την διακρίνει η πρόεδρος του κέντρου, η κ. Μελίνα Δαμιανίδου, που εδώ και χρόνια έχει ταυτιστεί με τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου, πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της, που εμφανώς έχουν καταστήσει την προσφορά και την αγάπη τρόπο ζωής. Μας μίλησε για την καθημερινότητα των παιδιών του ΚΕΜΑΕΔ, την εντατική προσπάθεια των συνεργατών της να  ——-καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα επιτρέψουν σε αυτά τα παιδιά μια ικανή λειτουργικότητα επιβίωσης, για τις δράσεις που αναλαμβάνουν (εκδηλώσεις στον Χώρο Τεχνών, διοργάνωση bazaar, έκδοση βιβλίου μαγειρικής) στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διεκδίκησης της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία στα όρια μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Οι μαθητές του σχολείου κάθισαν ανάμεσα στα παιδιά του κέντρου και συνεργάστηκαν μαζί τους στα εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, μαγειρικής. Έφτιαξαν πασχαλινές λαμπάδες, αγιογραφίες, κέικ, αθλήθηκαν μαζί στο γυμναστήριο.

 

Αυτό που μας άγγιξε- εκπαιδευτικούς και μαθητές ως επισκέπτες- ήταν η ανάγκη αυτών των παιδιών να μιλήσουν, να απευθυνθούν προσωπικά, να επικοινωνήσουν. Και ίσως συλλάβαμε κάποια βλέμματα λύπης την ώρα που αποχωρούσαμε.

Το συμπέρασμα που αναδύθηκε από αυτή την επαφή: στο παρόν και στο μέλλον, είναι επιβεβλημένος ο μετασχηματισμός υπηρεσιών και δομών σε θεσμικό επίπεδο αλλά και η αλλαγή της δικής μας, της προσωπικής μας κουλτούρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια κοινωνία που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες και αξιοπρέπεια στα άτομα με αναπηρία.