Την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας την Προϊσταμένη του Περιφερειακού Τμήματος Βέροιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Χρυσούλα Λιούλια.

Η ιδέα να την προσκαλέσουμε γεννήθηκε μετά την εκπαιδευτική εκδρομή ομάδας μαθητών του 1ου ΓΕΛ στην Ελβετία, στο πλαίσιο της δράσης «CERN: Επιταχύνοντας… την επιστήμη», όπου εκτός του Ερευνητικού Κέντρου CERN, που αποτελούσε τον πυρήνα του ταξιδιού, επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο «Διεθνές Μουσείο Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου» στη Γενεύη. Συγκίνηση, ευαισθητοποίηση, προβληματισμός είναι τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν στο μουσείο, που ξεδιπλώνει την ιστορία και δράση του ανθρωπιστικού οργανισμού από το 1863, έτος ίδρυσής του από τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν, ως σήμερα, με θέματα την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (Gringo Cardia, Βραζιλία), την αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών (Diébédo Francis Kéré, Μπουρκίνα Φάσο), τη μείωση των φυσικών κινδύνων (Shigeru Ban, Ιαπωνία). Το πλούσιο οπτικό υλικό, όπως το έκθεμα με τις φωτογραφίες των παιδιών της Ρουάντα και οι διαδραστικές εφαρμογές της μόνιμης έκθεσης «Ανθρωπιστική Περιπέτεια», ζωντανεύουν τους αναρίθμητους πολέμους και φυσικές καταστροφές ανά τον πλανήτη και το εθελοντικό ανθρωπιστικό έργο του Ερυθρού Σταυρού για ανακούφιση των πασχόντων.

Με τη σκέψη ότι θα ήταν ωφέλιμο να γίνει διάχυση της εμπειρίας μας αυτής και των συναισθημάτων που μας γέννησε και σε άλλους μαθητές του σχολείου και θέλοντας να καταδείξουμε ότι ο «Ερυθρός Σταυρός» είναι ένας ζωντανός, μάχιμος, πανταχού παρών, εθελοντικός οργανισμός, που υπερβαίνει τα όρια ενός μουσείου, απευθυνθήκαμε στο Περιφερειακό Τμήμα Βέροιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η Προϊσταμένη του Τμήματος κα Χρυσούλα Λιούλια, ανταποκρίθηκε αμέσως πρόθυμα στην πρόσκλησή μας και ήρθε στο σχολείο για να ενημερώσει τα τέσσερα τμήματα της Α΄ τάξης σχετικά με το Ίδρυμα. Αρχικά, σε κάθε τμήμα προηγήθηκε από μαθητές/τριες της Α΄ τάξης που συμμετείχαν στην εκδρομή η παρουσίαση PowerPoint, με αφίσες που αφορούν στη δράση του Ερυθρού Σταυρού και αναγνώσθηκαν ποιήματα που εμπνεύστηκαν και συνέθεσαν μαθήτριες που ευαισθητοποιήθηκαν μετά την επίσκεψη στο «Διεθνές Μουσείο Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου». Ακολούθως, η κα Λιούλια ενημέρωσε σχετικά με την Ιστορία του Ερυθρού Σταυρού, τη δράση που αναλαμβάνει σε θέματα θυμάτων πολέμου, προσφύγων περιβαλλοντικών καταστροφών, επιδημιών και κυρίως τόνισε την αξία και τα οφέλη του εθελοντισμού, που αποτελεί τον πυλώνα του Ιδρύματος. Τέλος, έκανε αναφορά σε προσωπικά της βιώματα κατά τη διάρκεια των αποστολών που συμμετείχε στην Σρι Λάνκα, την Ουκρανία και αλλού. 

Βασικός μας στόχος ήταν ο προβληματισμός, η ευαισθητοποίηση, η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στους μαθητές, ώστε έχοντας ως σημαία στη ζωή τους τον εθελοντισμό, να μην μένουν παθητικοί θεατές των ανθρωπιστικών κρίσεων, αλλά να αναλαμβάνουν ενεργό δράση με γνώμονα το καλό του Ανθρώπου.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Χρυσούλα Λιούλια, που ανταποκρίθηκε με πολλή διάθεση στο κάλεσμά μας. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε επίσης τους μαθητές/τριες Ακριβόπουλο Γεώργιο, Γρηγοριάδου Ευγενία, Ζιώγα Ευανθία, Τσακιρίδου Ευδοξία και Ψωμιάδου Ιωάννα  που συνέβαλαν δημιουργικά στην ενημέρωση, βάζοντας την δική τους φρέσκια, ευαίσθητη πινελιά.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Μαγδαληνής Παπαδοπούλου και Γιάννας Μιχαηλίδου.