Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση, που διοργάνωσε η καλλιτεχνική ομάδα “Στίχοι και χρώματα” του 1 ου ΓΕΛ Βέροιας, το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Η εκδήλωση με τίτλο «Η φωνή πάνω στον τοίχο» είχε και απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς αναφέρθηκε η συνολική δράση της ομάδας «Στίχοι και χρώμα», που λειτούργησε τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βέροιας Αναστασία Αργυριάδου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι δύο καθηγητές, εμπνευστές της δράσης και καθοδηγητές της ομάδας, ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος και η Νανά Γιαννοπούλου.

Τον απολογισμό των δράσεων έκανε η κ. Γιαννοπούλου.

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η ομάδα ξεκίνησε να εργάζεται από τα τέλη του Οκτώβρη και όπως δηλώνει το όνομά της, κινείται στο δίπολο ποίηση και ζωγραφική με πρόθεση ερασιτεχνική.

Τα χαρακτηριστικά της ομάδας

  • Η ικανότητα της να ενσωματώνει νεοεισερχόμενες προσωπικότητες. Η ομάδα ξεκίνησε με 9 μέλη και κατέληξε με 15.
  • Η εργατικότητα και η στοχοπροσήλωση. Τα παιδιά αφιέρωσαν αγόγγυστα πολλές εργατοώρες τις Κυριακές τους.
  • Το πλατύ χαμόγελο και η προθυμία συμμετοχής στις δράσεις είτε εντός είτε εκτός σχολείου
  • Η συνεκτικότητα, η εύκολη επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας παρά τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων.

Τα γεννήματα της ομάδας

  • Δημιουργία ενός λιτού σε μοτίβα ημερολογίου για το νέο έτος στο οποίο αποτυπώθηκε η προσδοκία για έναν κόσμο ελπίδας και άθικτης αθωότητας.
  • Παιχνίδι με υλικά της ποίησης στην χριστουγεννιάτικη εορτή
  • Δράση για την γιορτή του έρωτα, προκαλώντας και προσκαλώντας του τολμηρούς να ορίσουν με όρο γραπτό την αγάπη και τον έρωτα
  • Δράση ζωγραφικής του ισόγειου χώρου του σχολείου, με φυτικά μοτίβα και στίχους ποιητών
  • Έναν χρόνο μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη που έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας, οι μαθητές του σχολείου έκαναν το δικό τους μνημόσυνο στα θύματα, διαβάζοντας ποιήματα που έγραψαν οι ίδιοι, εκφράζοντας την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης
  • Συμμετοχή στην πρώτη μαθητική συνάντηση slam ποίησης στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
  • Ενημερωτική δράση για την εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης, με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και κρατώντας πλακάτ με στίχους και ζωγραφικές παραστάσεις που φιλοτέχνησαν οι μαθητές
  • Με την σημερινή γιορτή έκλεισε αυτός ο κύκλος δράσεων αφήνοντας μία εκκρεμότητα. Την επόμενη Τρίτη οι μαθητές θα επισκεφθούν το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας προκειμένου να δωρίσουν πέντε πίνακες σε καμβά με παιδικές παραστάσεις, που ζωγράφισαν κάποια από τα μέλη της ομάδας, για να διακοσμήσουν τη νέα πτέρυγα της παιδιατρικής κλινικής.

Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας, τα 15 ταλαντούχα παιδιά μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στις δράσεις.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, μία μπάντα κοριτσιών ερμήνευσε δύο τραγούδια. Το «Χρώματα πήρα και καμβά» σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου και «Να Αγαπάς» σε στίχους Νίκου Βελιώτη.

Μια σύντομη παρέμβαση έκαναν δύο μαθήτριες, η Κάτια και Κωνσταντίνα, από την προπέρσινη δράση δημιουργικής γραφής του σχολείου και μάλιστα η μία απήγγειλε το ποίημά της με τίτλο «Όταν».

Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος ανέφερε γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ονομασία της ομάδας «Στίχοι και Χρώματα». Η εκδήλωση έκλεισε με ένα διήγημα που έγραψε ο ίδιος εμπνευσμένος από την δράση.

Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές:

Δήμητρα και Μαρία Λαφαζάνη
Μαίρη και Χρύσα Στεργίου
Αθηνά Τζατζανά
Ελευθερία Ευθυμιάδου
Σοφία Στριμπίνου
Κριστίνα Ντούντα
Δέσποινα Αρίζου
Γιάννης Κογκέζος
Μιχάλης Φιλιππάκης
Κυβέλη Πολυχρονίου
Κέλλυ Χονδροματίδου
Βασίλης Μανιώτης
Φαίδρα Λασκαρίδου
Μαρία Κάμαλη

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μαθητές, απόφοιτοι του σχολείου, γονείς, μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, αλλά και φίλοι – εθελοντές των δράσεων του σχολείου, οι οποίοι απόλαυσαν την συγκινητική γιορτή, θαύμασαν την έκθεση “Η φωνή πάνω στον τοίχο” και γεύτηκαν εκλεκτά εδέσματα που προσέφεραν οι γονείς των μαθητών.

ΠΗΓΗ